SNUS AKCESORIA SHOW

Przyk�adowa grafika
 
Home arrow Snus arrow Od tabaki do snusa.
Od tabaki do snusa. Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu
Na całym świecie tytoń używany jest pod różnymi postaciami. Mokra tabaka zażywana doustnie w Europie najbardziej popularna jest w Szwecji, ale powszechna jest także w innych zakątkach świata .Używana jest w USA, Ameryce Środkowej i Południowej, Algierii, Indiach, Tunezji, Libii, Egipcie, Nigerii i RPA. Więc mimo, iż historii powstania snusa, na całym świecie znalazło by się kilkanaście, pozwolę sobie wspomnieć tylko o Szwedzkiej, bo i stamtąd pochodzi słowo snus – czyli szwedzki snuff.

W siedemnastym wieku, w Szwecji, tabaka była zażywana przez nos, a najpowszechniej używanym wyrobem tytoniowym był tytoń do palenia. Snus zaczął być używany z powodów ekonomicznych. Wciąganie tabaki nosem i palenie uważane było za luksus dostępny tylko wyższym klasom, a klasy niższe zadowalały się żuciem tytoniu, ponieważ był on tańszy i w przeciwieństwie do palenia pozostawiał wolne ręce do pracy. Jednak żuty tytoń miał tendencję do rozsypywania się w ustach. Poza tym proces produkcji tytoniu do żucia był dość skomplikowany, a przez to kosztowny.

Ktoś sprytny wpadł na pomysł aby zamiast żuć, zmielić tytoń w zwykłym młynie do mielenia zboża i włożyć go sobie pod wargę (lub po prostu użyć do tego gotowej już tabaki). Następne udoskonalenia to dodanie do tabaki wody – w celu łatwiejszej manipulacji przy formowaniu porcji, dodanie soli jako substancji konserwującej i zastosowanie dodatków, takich jak wino lub przyprawy korzenne.


Ten nowy sposób używania wilgotnej tabaki szybko rozpowszechnił się jako rozwiązanie tańsze i wygodniejsze od żucia tytoniu lub niuchania tabaki. Wielu szwedzkich farmerów uprawiało swój własny tytoń, a przerabiali go na tabakę domowym sposobem, często za pomocą zwykłego młynka do mielenia kawy. Snus na przestrzeni 100 lat XVIII stulecia stal sie tak popularny, że jego zużycie wzrosło od 0 do 1 kg na statystyczną osobę.

Dawniej używane metody produkcji snusu miały swoje wady. Wielkie bryły snusu, pozostawiane w niskiej temperaturze aby "dojrzał" i uzyskał odpowiednią wilgotność potrzebowały około pół roku aby zamienić się w produkt gotowy do spożycia. Co gorsza tak długi czas produkcji wystawiał produkt na działanie bakterii co objawiało się nieciekawym, stęchłym aromatem, który trzeba było zamaskować dodatkami smakowymi i zapachowymi. Ale na początku XIX wieku pojawił się ktoś, kto zdecydował się popracować nad jakością snusu.

Jacob Fredrik Ljunglöf, bo o nim mowa, zdołał skrócić czas wytwarzania snusa do jednego tygodnia, a dzięki temu zachować czysty zapach i smak tytoniu. W ten sposób powstał Ettan (Numer 1) – najpopularniejsza marka, znana do dziś. Poza procesem produkcji Ljunglöf opracował lepsze sposoby pakowania, a szybki rozwój środków transportu pozwolił mu zaopatrywać coraz dalsze zakątki Szwecji bez straty jakości produktu. Dzięki temu w ciągu kilkudziesięciu lat udało mu sie podbić rynek.

Podobno nawet jednym z klientów Ljunglöfa (syna) był papież Leo XIII. Zresztą papież ten lubił też inne wynalazki, co widocznie wyszło mu na zdrowie ponieważ zmarł dopiero w wieku 93 lat. Leo XIII był też zwolennikiem napoju zwanego Vin Mariani, któremu  nadał złoty medal watykańskia nawet pojawił się na plakatach go reklamujących. Nie byłoby w tym nic interesującego gdyby nie to, że napój ten to po prostu mieszanka wina Bordeaux i kokainy z liści koki, a jego bezalkoholowa kopia, która powstała w Ameryce zwała się Coca Cola...


Dodatkowo można wspomnieć, że smakoszami Vin Mariani był także inny papież - Pius X i królowa Wiktoria. Oczywiście dziś w oświeconej UE za produkcję takiego napoju można pójść za kratki. Tak samo jak za produkcję snusa w Polsce. Nie ma jak postęp.

 

snus wino mariani

Grafika z Wikipedii. 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
© 2017 SNUS.PL Portal informacyjny - snus, tabaka, tytoń bezdymny
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.